Sprachlich-stilistische Untersuchung zur „Figura etymologica“ in den litauischen Dainos (Fortsetzung)

Jochen D. Range

Anotacija


„FIGURA ETYMOLOGICA" LIETUVIŲ LIAUDIES DAINOSE KALBINIS STILISTINIS TYRINĖJIMAS

Reziumė

1. Darbo tikslas — aprašyti „figura etymologica“ (FE) vartojimą pasirinktoje medžiagoje, patikrinti ankstesnius tyrinėjimų rezultatus ir, reikalui esant, patikslinti juos. Terminas „figura etymologica“ iš pradžių vartojamas plačiąja prasme pava­dinti veiksmažodžio-daiktavardžio junginiui, kuriame daiktažodis atlieka papildi­nio funkciją, o paskui — siaurąja prasme FE su turinio galininku (Akkusativ des Inhalts) pažymėti.

2. Analizėje dėmesys ypač kreipiamas į FE tipus. Jie yra ketveriopi: a) tei­giamas tipas, be pažyminio (2+), pvz., miegą miegojau, b) neigiamas, be pažyminio (2—), pvz., miego nemiegojau, c) teigiamas, su pažyminiu (3+), pvz., miega saldų miegą, d) neigiamas, su pažyminiu, pvz:., n΄išmiegojau nė saldaus miegelio. Dažnuminė FE analizė gali apimti tiktai laisvo vartojimo FE, bet kol kas nėra metodo, pagal kurį būtų galima tiksliai nusakyti nuo dainų struktūros priklausantį FE pasikarto­jimą. Šitas klausimas nagrinėtas 0.4. skyriuje.

3. Statistinė (dažnuminė) analizė (1.1. —1.6.) leido nustatyti, kad priklauso­mai nuo dainų turinio ir funkcijos grupių tik apie 5—12% visų ištyrinėtų dainų (iš viso 4248) vartojama FE. Gausus FE vartojimas būdingas LR (apie 37%). iš 45 aprašytų FE dažnesnės tik 6: DARBĄ DIRBTI (160), VARGĄ VARGTI (83), MIEGĄ MIEGOTI (78), DAINĄ DAINUOTI (56), DUMĄ DŪMOTI (31), KE­LIĄ KELIAUTI (31). Gausi retai vartojamų FE grupė. FE tipas be pažyminio yra dažniausias. Tipas su pažyminiu dažniau už kitus tipus vartojamas tik šal­tinyje LR. Skyriuje 2.1. — 2.3. nagrinėta, kokie pažyminiai būdingi FE. FE DAR­BĄ DIRBTI dažniausias pažyminys yra sunkus, VARGĄ VARGTI — didelis ir MIEGĄ MIEGOTI pažyminys saldus.

4. Skyriuje 3.1. — 3.4. apžvelgiama, kokios FE dėl vartojimo tautosakos FE tiktai dainose arba raudose yra dainuojamosios tautosakos savybė. Be to, nagrinėta kiekvienos FE stilistinė funkcija. Dauguma dėl vartojimo tautosakos FE vartojamos ir šnekamojoje arba literatūrinėje kalboje. Dainuojamosios tautosa­kos ypatybė yra, tur būt, tik FE BUITĮ BŪTI, DOVANĄ DOVANOTI, JUOSTĄ JUOSTI, KARĄ KARIAUTI, MASTĄ MASTYTI, PILĮ PILTI, PRADŽIĄ PRADĖTI, STRŪNĄ STRŪNUOTI, VYGĘ VYGIUOTI. FE siau­rąja termino prasme, mano nuomone, yra šios: KALBĄ KALBĖTI, MIEGĄ MIEGOTI, MUŠTINES MUŠTI, ŠOKĮ ŠOKTI, VARGĄ VARGTI, kaip ir DARBĄ DIRBTI, KARĄ KARIAUTI, MASTĄ MASTYTI (žr. 3.3.).

DOI: 10.15388/baltistica.13.1.1924

Visas tekstas: PDF

Creative Commons License
Svetainės turinį galima naudoti nekomerciniais tikslais, vadovaujantis CC-BY-NC-4.0 tarptautinės licencijos nuostatomis.